Jászberény, fürdő bővítése, tanulmányterv

ACCamera_2

Megbízóm a Jászberény központjában található fürdő épületet kívánta tanuszodával bővíteni. A megrendelő kérésére a bővítésre döntés-előkészítő tanulmányterv készült, melyben 3 változatot mutattunk be, a fürdő egész évben működő, tanuszodával / fedett úszómedencével történő bővítésére.

A Jászberényi Termálfürdő egész évben, a kültéri rész pedig nyáron várja vendégeit. A kupolás fürdő 1964-ben nyitotta meg kapuit. A termálfürdőben két melegvizes körmedence, szauna és gőzkamra működik, a gyógyulni vágyókat pedig víz alatti gyógytorna, orvosi gyógymasszázs, víz alatti sugármasszázs (tangentor), valamint iszapkezelés várja. A fürdő 800 méter mélyről érkező termálvize a reumatikus megbetegedések kezelésére javallott.

A szabadtéri strand minden évben május 1-jén nyílik meg a látogatók előtt. Itt négy medence található, melyeket az utóbbi időben újítottak fel. Mindegyik feszített víztükörrel és vízforgatóval rendelkezik.

Jászberény központi területén található szabálytalan formájú telkek, egyik oldalát a Zagyva folyó, további oldalait pedig utak határolnak (Víz utca, Május 1. tér, Hatvani út).

A telken jelenleg a fürdő épülete, illetve a strand kiszolgáló épületei találhatóak (gépház, büfé, mosdó).

A bővítésre készült 3 változatban 3 különböző medencemérettel számoltunk. A „A” változatban 2 medence épülne, a medencék mérete: 25 x 16 m, illetve 6 x 12,5 m. A „B” változatban egy 25 x 16 méteres medence építése tervezett, süllyeszthető vízszinttel, mely így oktatásra is alkalmassá tehető. A „C” változatban egy, a későbbiekben vízilabdázásra is alkalmas, 25 x 31 méteres medencével bővülne a fürdő.

A bővítményt a meglévő fürdő épület előcsarnokából lehet megközelíteni. A két épületrész nyaktaggal kapcsolódik egymáshoz. A várótérből nagy üvegfelületen keresztül lehetőség van betekinteni a medencékre.

Az épület tömegképzése igazodik a Zalaváry Lajos által tervezett fürdő épülethez.

Az „A” változatban az előtérhez kapcsolódik a személyzeti öltöző, a büfé, illetve a szertár, innen történik a beléptetés. Az úszómesteri helyiségből, szertárból, illetve az akadálymentes öltözőből közvetlenül elérhető a medencecsarnok. A szekrényes rendszerű férfi, illetve női öltöző zuhanyzó, illetve mosdó helyiségeken keresztül kapcsolódik a medencékhez.

A „B” változatban hasonló helyiségkapcsolatokat alakítottunk ki, azonban helytakarékossági okokból a férfi öltöző a meglévő épületbe került. A medencetérből megközelíthető egy pihenő helyiség, illetve szauna.

A „C” változatban minden kiszolgáló funkció a régi épületben kapott helyet.

A tervezett épület mindhárom esetben nagy üvegfelületekkel nyit a strandra, az új medence teréhez napozóterasz kapcsolódik. Az úszómedence körüljárójából lehetőség van a kijárásra a strand területére.

A pinceszinten gépészeti tér kap helyet, valamint, a terepviszonyok adottságait kihasználva, a strandot kiszolgáló funkciók (büfé, wc-csoport).

Bruttó beépített terület: 1323 – 1529 m2.

Építész tervezők: Horváth Ferenc, Staniszewski Andrea

 

 • ACCamera_1
 • ACCamera_2
 • ACCamera_8
 • ACCamera_14
 • ACCamera_16
 • ACCamera_17
 • E1.2.1_ alaprajz_B_valtozat.PDF
 • E4.4_környezeti állapotadat_ belső tér.PDF
 • E1.1.1_ alaprajz_A_valtozat.PDF
 • E1.3.1_ alaprajz_C_valtozat.PDF
 • E2.1_ metszet_A_valtozat.PDF
 • E3.1_ homlokzat_A_valtozat.PDF