Nyaraló építése, Balatonszárszó

01

Nyaraló építése, Balatonszárszó

Megbízóm, kollégám Balatonszárszó nyaralóövezetében található telkén nyaraló épület építész terveinek elkészítésével keresett meg.

A tervezési terület közel sík jelenleg üres, korábban közterület volt. A tervezett épület tömegét a szabálytalan saroktelek formája határozza meg. Az L-alakú épület befelé, a védett kert felé fordul, figyelembe véve a különböző funkciók kertkapcsolati igényeit.

Az épület háromszintes. Az emeleti szint kisebb tömege kihasználja a földszint lapos tetejét tetőteraszként.

Pinceszint: A pinceszint mind a kertből (külső lépcsőn keresztül), mind a nyaralóépületből megközelíthető. Itt kerül kialakításra egy nagyméretű tároló helyiség, pincehelyiség (borospince), konditerem, valamint az épület-, és uszodagépészeti helyiség.

Földszint: Az utca felől, az előkertben kapott helyet két, térburkolattal ellátott parkoló, valamint a gyalogos bejárat. Az épület bejáratát a konzolosan kiugró emeleti szint, illetve előtető emeli ki. Az előtérből jobbra indulva található a lépcsőház, melyen keresztül a két másik szint elérhető. Tovább haladva a hálószobák találhatóak fürdővel, wc-vel. Az előtérből egyenesen indulva a nappali-étkező-konyha egységéhez jutunk. A közösségi terek nagy üvegfelülettel nyitnak a kertre, teraszra.

Emelet: Az emeletre érve 2 hálószoba, fürdő és wc helyiségeket találunk. A szülői hálónak saját tetőterasza van. A közlekedőből egy közös, burkolt terasztető is elérhető.

Az épület homlokzatképzése egyszerű, vakolt felületek, monokróm színek, üveg felületek dominálnak.  Az épület színe és anyaghasználata nem üt el a környezetétől.

 

Kivitelezés éve: 2015-2016. Bruttó alapterület: 110 m2

Építész tervezők: Horváth Ferenc, Staniszewski Andrea

 

  • 01
  • 02
  • 03
  • foldszint
  • emelet